LA TRAPPE TRIPEL
La Trappe biralarının üreticisi Hollandalı De Koningshoeven Brewery 1884 yılında Koningshoeven manastırında kuruluyor. Koningshoeven Flemekçe’de “kralın çiftliği” anlamına geliyor. Fransız rahiplerin Kral Willem II. ye ait olan bu çiftliğe sığınması sonrası çiftlik manastıra dönüştürülüyor ve 1884 Trappist bira üretimine el atıyorlar. Üretim amacı manastıra finansal destek ve hayır amaçlı işler olsa da manastır zamanla ticari bir işletme gibi çalışmaya başlıyor. Çevredeki bazı barları satın alıyorlar ve Trappist markalarının altında lager üretiyorlar. Hemde bira üretimi için özel markalarla anlaşarak. 1969’da üretim lisanlarını Artois’e veriyorlar. 1980’de anlaşmanın sona ermesiyle rahipler üretime geri dönüyor ve 1950 yılından beri sadece az miktarlarda üretim yaptıkları üst fermante bira üretimine devam ediyorlar. Zamanla bira çeşitlerini artıran Koningshoeven 1987 de Dubbel ve Tripel, 1992 Blond biralarını tanıtıyorlar. Ayrıca dünyanın ilk Trappist buğday birasını üretiyorlar.
1980 ve 1999 arası üretim büyük ölçüde rahipler tarafında sürdürülüyor. Yaşlanan rahipler için zorlaşan üretim operasyonlarına destek için kısıtlı yükümlülükleri bulunan büyük ticari bira üreticisi Bavaria’ya bağlı bir şirket kuruluyor. 1999’dan sonra şirket günden güne binayı ve ekipmanları manastırdan kiralayarak üretimi devralıyor.
Sonuç olarak International Trappist Association bu işletme şeklinin Authentic Trappist Product logosunu taşımak için belirlenen yönetmeliklere uygun olmadığına karar veriyor. Yönetmeliğe göre bira manastır içinde yapılmalıydı ve Bavaria ile yapılan anlaşma fazla ticari gözüküyordu. Bu sebeble manastır 1 Aralık 1999’da Trappist etiketi kullanımından çekilerek Trappistenbier adı ile üretime devam ediyor.
9 Eylül 2005’te iki tarafında uzun çalışmaları sonucunda manastır ve Bavaria arasındaki anlaşmanın tekrar yorumlanması ile Trapist etiketi kullanım hakkını tekrar kazanıyorlar. Bu çözümün bir parçası olarak rahipler giderek üretimde daha aktif rol alıyorlar.
Tüm Trappist bira üreticileri arasında Koningshoeven en ticari olarak kabul edilebilir. Bugün üretim Bavaria Brewery’ye bağlı De Koningshoeven NV tarafında sürdürülüyor ama üretim ekipmanları ve bina tamamıyle manastıra ait. Rahipler üretim işleminde nihai otorite durumunda. Manastır aynı zamanda bir bar, müze ve mağazaya da ev sahipliği yapıyor.
Üretim kapasitesi boş olduğu zamanlarda diğer biraların üretimi için de kapılarını açan manastırda daha önce Chimay ve Wieckse Witte biralarının üretimlerinin bazı aşamaları gerçekleşmiş.
La Trappe Tripel içeriğinde malt,maya,şerbetçiotu ve glikoz şurubu bulunduruyor. Alkol oranı 8% ve acılık değeri 25 IBU olarak belirtilmiş. Glikoz şurubu varlığı rahatsız edici olsa da ilk yudumla birlikte çok takılmadım. Sonuçta vasatın çok altında fakat 100% malt olan biraları yıllardır içen insanlarız.
Tadım Notları:
Üretici: Bierbrouwerij De Koningshoeven B.V. Tür: Tripel Alkol: 8 % |
86/100 |
Görünüş: | Altın sarısı-amber arası renge ve Beyaz kalın bir köpüğe sahip. |
Koku: | Özellikle muz, portakal, kavun gibi meyvemsi malt aromaları. Gaz oranı yüksek olduğu için bardağı hafif şekilde salladığımda bira köpüklenirken yoğun bir şekilde malt esterleri ortaya çıkıyor. |
Tat/ Damak: |
Malt, karamel ve meyve tatları çok yoğun. Karamel ve meyve tatları maltın önünde diyebilirim. İlk yudumlarda tahılsı tadlar hissedilebiliyor. Gazlılığı epey yüksek. Dokusu oily olarak sınıflandıralabilinir. 8% alkole rağmen alkol hissiyatı neredeyse yok. |
Bitiş: | Kuru bir bitiş ve acı meyvemsi bir tatlılık ile diğer belçika tripellerden ayrılıyor.
|